20 Nisan 2014 Pazar

Fifa Saha Standartları ve Fifa Recomended Saha Belgesi


Doğal çim sahada futbol oynamak sentetik çime oranla daha keyifli olsa bile doğal çim sahaların yüksek bakım maliyetleri, kısıtlı oyun oynanabilme kapasiteleri irdelendiğinde sentetik çim sahalar tercih değil, ihtiyaçtır.

Günümüzde ihtiyaçların doğru karşılanabilmesi için, yapılan sentetik çim yüzeyli futbol sahaları, oyun karakteristiğine en doğru standartta yapılmış doğal bir çim saha kadar hizmet edebilmelidir.

Bundan emin olabilmek için yapılacak olan sentetik çim sahalara FIFA Recomended belgesi alınmalıdır. FIFA Recomended belgeli bir sahanın yüzeyinde ondülasyon olmadığından, şok absorbesi standart olduğundan, kullanılan sentetik çimin kısa zamanda dökülüp renginin solmayacağından, futbol topunun oyuncunun oyununu etkileyecek düzeyde standart dışı hareket etmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

FIFA Recomended belgeli futbol sahaların da yapılan testler ve kriterleri sırasıyla aşağıdaki gibidir.


Sistem Tanımlama

FIFA lisansörü sentetik çim üreticisi, futbol sahasında kullanacağı sistemi sahaya uygulamadan evvel uygulayacağı sentetik çim sistemini; FIFA’nın akredite ettiği laboratuvarlardan birine, FQC (FIFA QUALİTY CONCEPT) standartlarına göre test ettirerek sisteminin FQC normlarında olduğunu tanımlatmış olur. 

Saha Uygulaması

Alt yapı uygunluk (ondülasyon) testinden başarı ile geçen saha FIFA’ya akredite laboratuvar tarafından halı “Serim işlemine uygundur.” belgesini aldıktan sonra, halı altına serilen shockpad’den sonra sentetik çim serme işlemine geçilir. Sentetik çim ek yerlerinden helmetin bezi ile yapıştırıldıktan sonra, FIFA’nın akredite ettiği laboratuvar test sonucundaki miktar ve yapıdaki dolgular serim makinesi yardımıyla sahaya uygulanır.

Saha Testi

Top Zıplama: 2 metre yükseklikten beton zemine bırakıldığında 135 cm zıplayan topu, 2 metreden sahanın 6 farklı noktasında 3’er kere zıplatmak suretiyle test yapılır. FIFA 1 Star için top 65-100 cm arasında, FIFA 2 Star için 65-85 cm arası zıplamalıdır.

Top Yuvarlama: 45 derece açı ile 1 metre yükseklikten top yuvarlanma rampasından bırakılan topun gittiği mesafe ölçülür. Sahanın 6 farklı noktasından eğim yönünde ve zıt istikamette 3’er kere yuvarlamak suretiyle test yapılır. FIFA 1 Star için yuvarlanan top 4-10 metre FIFA 2 Star için 4-8 metre aralığında durmalıdır. 

Krampon Dönme Direnci: Futbolcuların oyun esnasında zeminden kaynaklı bilek burkulmaları yaşanmaması için zeminin belirli bir direnç gösterme kabiliyetine sahip olması lazım. Bu test ile bu direncin N cinsinden değeri ölçülür. FIFA 1 Star 25-50 N, FIFA 2 Star değeri 30-45 N olması gerekir.

Şok Absorbe Testi: Zeminden kaynaklı sakatlıkların oluşmaması için, koşma, düşme, kayma gibi aktivitelerde zeminin yumuşaklığının belirlenen standartta olması gerekir. Bu test sırasında 21 noktada 3’er kere zemin şok absorbesi ölçülür ve zeminin futbol oyununa uygunluğu saptanır. Zemin FIFA 1 Star için % 55-70 şok emilim, FIFA 2 star için %60-70 emilim değeri çıkması gerekir.

Dikey Deformasyon: Futbolcunun saha içindeki aktivitelerinin zemin içerisinde oluşturduğu deformasyonun ölçülmesi ve standart dahilinde olması, yapılan sentetik çim sahanın uzun yıllar hizmet edeceğinin göstergesidir. 21 noktada 3’er kez yapılan deformasyon testi sahanın futbolcu deformasyonuna belge geçerlilik süresince dayanım göstereceğinin kanıtıdır. FIFA 1 Star için 4-11 mm deformasyon değeri, FIFA 2 Star için 4-10 mm deformasyon değeri taşımalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder